Predavanje Centra za anarhističke studije

Simon Springer: Anarhizam kao ljepota – geografija emancipacije

Anarhizam kao politička praksa omogućuje nam iskoristiti vlastitu sposobnost da živimo i činimo za sebe ono što bi inače ostavili autoritetima da organiziraju. Snaga se nalazi u otkrivanju moćne ljepote koju kolektivno predstavljamo. Anarhizam inzistira na razvoju novih odnosa s našim svijetom i, ono važnije, jedni s drugima. Prepoznavanje takve povezanosti podrazumijeva relacijsku geografiju kao estetsku realizaciju u kojoj smo svi jednako važni. Nakon prihvaćanja da smo kapacitirani za ljepotu, dolazi početak nečeg novog i hranjenog našom željom za boljim svijetom. Relacijska geografija je stoga način da pokušamo dati smisao svijetu koji je beskrajno složen i u stalnom proces mijene. Nedavno povezivanje geografije s anarhizmom dovodi nas bliže mogućnosti da odbacimo lance koji nas uvlače u etatističke, kapitalističke, seksističke i imperijalističke ideje, polazeći od pretpostavke da nam je najveći resurs upravo naša međusobna povezanost. U shvaćanju pojma ‘univerzalne geografije’ anarhista i geografa Élisée Reclusa može se razlučiti ranija verzija takve politike mogućnosti koja gleda na povezanost kao svoju pokretačku silu. Za Reclusa, svi ljudi trebaju dijeliti Zemlju kao braća i sestre, širenjem kruga empatije i reorganizacijom struktura moći putem jačanja veza solidarnosti. Za anarhiste je geografija o tome kako omogućiti ljepotu.

(“Postanimo prekrasni i neka nam život bude lijep!” – Élisée Reclus)

 
O predavaču:

Simon Springer je profesor humane geografije na Sveučilištu Victoria u Kanadi i ravnatelj Centra za urbanističke i regionalne studije Sveučilišta Newcastle u Australiji. Njegovo istraživanje fokusirano je na društvene i političke odnose nastale neoliberalizmom, osobito u posttranzicijskoj Kambodži, pri čemu naglašava geografije nasilja i moći. Teorijski pristup bazira na poststrukturalističkoj kritici i radikalnom oživljavanju anarhističke filozofije. Recentne knjige: The Anarchist Roots of Geography: Towards Spatial Emancipation (University of Minnesota Press, 2016), The Discourse of Neoliberalism: An Anatomy of a Powerful Idea (Rowman & Littlefield, 2016), Violent Neoliberalism: Development, Discourse and Dispossession in Cambodia (Palgrave Macmillan, 2015).

Predavanje organizira Centar za anarhističke studije u sklopu Springerove proljetne turneje predavanja pod nazivom “Anarchist roots under Europe”. Predavanje se odvija na engleskom jeziku, uz napomenu da prijevod na hrvatski nije osiguran. Ulaz je slobodan.

više