X

Umreženo društvo

POLITIČKI TEHNOTOP: predavanje Jamesa Bridlea i projekcija filma Wernera Herzoga

predavanje: srijeda, 07.12.2016, 18:00h @ MaMa // projekcija: ponedjeljak, 5.12.2016, 20:00h @ Kino Europa, u sklopu Human Rights Film Festivala

Pozivamo Vas na projekciju dokumentarnog filma proslavljenog njemačkog redatelja Wernera Herzoga i predavanje istaknutog mladog britanskog umjetnika i publicista Jamesa Bridlea o umreženom svijetu, tehnološkim fantazijama, planetarnim transformacijama i neizvjesnostima društvenog djelovanja koji obilježavaju našu suvremenost.
 
 

James Bridle: Cloud Thinking, predavanje

srijeda, 07.12.2016, 18:00h @ MaMa

Živjeti u današnjem svijetu znači živjeti ispod oblaka i u oblacima. Planetarna klimatska skala je najzad replicirana u planetarnoj skali naših informacijskih sistema koji okružuju globus. Oba ova sistema su, sasvim doslovno, izvan kontrole.

Kad je u pitanju vrijeme, antropogene klimatske promjene postale su ireverzibilne te nas očekuju iznimno nasilne promjene, kako u pogledu geofizičkih, tako i u pogledu društvenih procesa. Ratovi i masovne migracije izazvane klimatskim promjenama već su naša stvarnost te njihove učinke možemo neposredno osjetiti, makar kao povećanje atmosferskih turbulencija. Unatoč tome, strašna upozorenja i očajnički vapaji znanstvenika ne uspijevaju nas trgnuti da se suočimo s krizom. Stvar nije ništa bolja kad pogledamo naše informacijske sisteme. Pregršt informacija i pluralnost pogleda na svijet koji su sad dostupni kao gotova rješenja ne proizvode koherentnu konsenzualnu stvarnost, nego jedan izmrvljeni svijet koji je opterećen fundamentalističkim inzistiranjima na jednostavnim narativima, teorijama zavjere i postfaktičkom politikom.

James Bridle je publicist i umjetnik koji u svom radu istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijet i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovito gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima. Njegov pojam nove estetike kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore.
 
 

Werner Herzog: “Tko bi rekao – fantazije umreženog svijeta”, projekcija

ponedjeljak, 5.12.2016, 20:00h @ Kino Europa, u sklopu Human Rights Film Festivala

godina: 2016. | zemlja: SAD | trajanje: 98’

Werner Herzog svojim nas je dokumentarcima vodio do najudaljenijih krajeva zemaljske kugle i otkrivao daleke i egzotične, gotovo nestvarne krajolike. Najnovijim filmom vodi nas u virtualni svijet interneta – svijet koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio nezamisliv i u znanstvenoj fantastici, da bi danas postao sveprožimajuća stvarnost.

U deset poglavlja film istražuje potencijale umreženog svijeta, od samih početaka interneta sve do predviđanja mogućih posljedica koje bi njegov daljnji razvoj mogao donijeti suvremenom globaliziranom svijetu. Herzog razgovara s internetskim pionirima i entuzijastima, astronomima i robotičarima, ali i s ljudima koji su iskusili nuspojave virtualnog života, poput ovisnosti o internetu, bolesti zračenja i gubitka prava na privatnost. Sveto mjesto koje za znanstvenika predstavlja soba kalifornijskog sveučilišta gdje je 1969. započela digitalna revolucija, za majku poginule djevojke suočenu s tamnom stranom interneta predstavlja utjelovljenje samog Antikrista.
Dva suprotna pola jedne priče, i sve nijanse između njih, točku ujedinjenja imaju upravo u Herzogu. On je promatrač koji uočava ironiju i pronalazi poetski smisao u događajima koji su kreirali svijet u kojem živimo. Film neraskidivo veže utopijske ciljeve s neželjenim ishodima i nesigurnom budućnošću. Što god da se u konačnici dogodi, Herzog poručuje da je sigurno samo jedno – civilizacija kakvu danas poznajemo nekoliko generacija nakon nas bit će neprepoznatljiva, nezamisliva i u našim najluđim snovima, ako uopće i dalje sanjamo.

 

POLITIČKI TEHNOTOP

Predavanje Jamesa Bridlea i projekcija filma Wernera Herzoga organizirani su u okviru programa “Politički tehnotop” Multimedijalnog instituta, uz podršku Ministarstva kulture RH.

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet