X

Udruga Zamisli vas poziva na predavanje Suzane Marjanić i Ljubice Anđelković Džambić

O našem avangardnom performansu i toposu Vinkovci ili od dadaističkih provokatora do Satana Panonskog

petak 15. 04. 2016, 18:00 sati @ MaMa

Predavanje će se sastojati od dva dijela “Predavanje-večernja” i “Antiradionica”. Suzana Marjanić će se u svojem izlaganju zadržati na zenitističkim večernjama Marijana Mikca, koje je 1923. godine održavao u Sisku, Topuskom i Petrinji, te dadaističkim provokacijama (Dadaistička matineja, 20. kolovoza 1922. u osječkom kinu Royal), a koje interpretira kao prve hrvatske teorijske performanse. Bit će i riječi o dadaističkim uličnim akcijama grupe gimnazijalaca Traveleri, u okviru kojih su skidanjem šešira pozdravljali konje, a ne dakle kočijaše, a koje se mogu uzeti kao začeci akcionizma u našemu avangardnom kontekstu.

Ljubica Anđelković Džambić u drugom će djelu održati “Antiradionicu” ili “Krvavi performans, tijelo otpora i glas s margine koji se i danas čuje: vinkovačka punk ikona Satan Panonski” kojom će se prikazati stvaralaštvo Satana Panonskog u svojoj raznolikosti, a osobnost ovog umjetnika osobne traume bit će sagledana kroz njegovu poziciju stigmatiziranog kreativca koji krajem 1980-ih i početkom 1990-ih hrabro progovara o identitetu Drugog i drugačijeg, što ga na ovim prostorima također čini i prilično izoliranom pojavom, neshvaćenom od strane suvremenika, te pretečom glasova s margine koji u okvire znanstvenih proučavanja ulaze tek posljednjih desetljeća kroz queer i srodne teorije.

O autoricama:
Suzana Marjanić radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, gdje ostvaruje interese za teorije mita i rituala, kulturnu animalistiku te antropologiju izvedbe. God. 2005. u Nakladi MD objavila je knjigu Glasovi “Davnih dana”: transgresije svjetova u Krležinim zapisima 1914–1921/22., a 2014. god. knjigu Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas (Bijeli val, Institut za etnologiju i folkloristiku, Školska knjiga). S A. Zaradijom Kiš uredila je zbornike radova Kulturni bestijarij (Zagreb, 2007.) i Književna životinja. Kulturni bestijarij 2. (Zagreb, 2012.), s M. Hameršak Folklorističku čitanku (Zagreb, 2010.) i s I. Pricom Mitski zbornik (Zagreb, 2010.). Članica je uredništva časopisa Treća: časopis Centra za ženske studije, dvotjednika Zarez i časopisa Život umjetnosti.

 
Ljubica Anđelković Džambić radi kao stručna suradnica za kazališnu produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavila se pisanjem književne i kazališne kritike, radila kao profesorica filozofije, logike, književnosti i etike te bila suradnica na projektima izrade Hrvatskog biografskog leksikona i Kazališnog leksikona (LZMK). Od 2003. radi na HRT-u kao autorica pitanja za televizijske kvizove. U sklopu doktorske disertacije bavi se autodestruktivnim performansom.

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet