X

Sekcija za sociologiju medija Hrvatskog sociološkog društva i Multimedijalni institut vas pozivaju na predavanje Julije Velkove:

Preispitivanje vrijednosti i kreativne autonomije u otvorenoj kulturnoj proizvodnji: slučaj filmske animacije otvorenog izvora

petak, 15.01.2016, 18:00h @ MaMa

U posljednja su dva desetljeća novi modeli digitalnog kulturnog i kreativnog rada na temelju otvorenosti, digitalnih zajedničkih dobara i dijeljenja obilježili kulturnu proizvodnju. Dogodio se eksponencijalni porast kreativnih djela koja se dijele na mreži s licencom Creative Commons te se procjenjuje da će krajem 2015. godine prijeći 1 milijardu. Unatoč očiglednom porastu istraživanja digitalnih zajedničkih dobara ona se najčešće oštro suprotstavljaju domeni potrošnih roba i profesionalnoj medijskoj proizvodnji.

Namjera je ovog predavanja preispitati takva dihotomna stajališta na slučaju animacije otvorenog koda, odnosno na slučaju procesa proizvodnje opsežnih animacijskih projekata u kojima su tehnologija, sadržaj i proizvodni proces javni i koje njihovi proizvođači dijele kao zajednička dobra. Istraživanje se temelji na etnografskom, terenskom istraživanju proizvodnje otvorenog filma Cosmos Laundromat (2015) nizozemske organizacije Blender Institute koja proizvodi otvorene 3D projekte u Amsterdamu. Organizacija je pokrenula koncept ˝otvoreni film˝ 2006. godine te je danas u središtu skupine Blender koja se bavi 3D grafikama otvorenog koda i proizvodi nevlasničke verzije softvera poput 3D Studio Maxa ili Maye.

Na temelju antropoloških teorija kruženja dobara, istraživanja hakiranja i medijskog rada predavanje pokazuje kako proizvodnja animacija otvorenog koda potiče složena kretanja tehnologije, medija i ljudi između zajedničkih i tržišnih dobara. Također će se pokazati širi kontekst stvaranja vrijednosti i kreativne autonomije, odnosno ˝zanatske autonomije˝ (Coleman) u kompjuteriziranoj medijskoj proizvodnji u kojoj stvaratelji rade autonomno, ali se istovremeno oslanjaju na sredstva proizvodnje koja ni ne posjeduju ni ne kontroliraju (Groys).
 

Julia Velkova doktorantica je u području medija i komunikacija pri Sveučilištu Södertörn u Stockholmu u Švedskoj. Njezini su istraživački interesi računalne kulture te politika infrastrukture i upravljanja internetom. U svoj disertaciji istražuje oblike autonomije, stvaranja vrijednosti i moći u tehnološkim i umjetničkim praksama koje proizvode nezavisnu medijsku infrastrukturu i sadržaj u području digitalnih zajedničkih dobara. Prvenstveno se usredotočuje na fenomen ˝otvoreni film˝ amsterdamskog Blender Instituta i ruskih projekata kao što je sibirska ˝Morevna˝. U svojoj se magistarskoj tezi ˝WikiLeaks CableGate and the Multistakeholder model of Internet Governance˝, koju je obranila 2011. na Odjelu za umjetnost, kulturu i komunikacije (K3) Sveučilišta Malmö, bavila alternativnim novinarstvom i upravljanjem internetom.

Deset je godina radila u nevladinoj udruzi Internet Society Bugarska te različitim inicijativama u jugoistočnoj Europi poput uvođenja besplatnog softvera u javnoj administraciji u Bugarskoj, privatnošću mrežnih podataka te digitalnim zajedničkim dobrima. Također je bila tehnički konzultant za bugarsko Vijeće ministara i razradu akcijskog plana provođenja usluga e-vlada.

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet